Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις στην αγορά της Λαχανοκομίας εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Οι συνεργάτες μας, συνεχίζοντας το έργο τους ενημερώνουν για την εκάστοτε γεωγραφική ζώνη.
Κεντρική & Δυτική Κρήτη - Βλάσσης Καρακόλιος
Υπάρχει αυξητική τάση στην αγορά των ερασιτεχνικών φυτών ιδιαίτερα στις περιαστικές και αγροτικές περιοχές. Στους επαγγελματικούς τομείς υπάρχει μεν αστάθεια αλλά ο περιορισμός των ποσοτήτων αφορά κυρίως προϊόντα που απευθύνονται σε ξενοδοχεία όπως τα μεγαλόκαρπα καρπούζια.
Η αγορά των σούπερ μάρκετ έχει αυξήσει τη ζήτηση για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Οι μικροί παραγωγοί είναι πολύ διστακτικοί στο να κρατήσουν τις παλιότερες καλλιέργειες τόσο σε είδος όσο και ποσότητες. Η διάθεση αυτών των προϊόντων γίνονται σε λαϊκές και τοπικά μανάβικα.
Αττική & Ανατολική Πελοπόννησος - Γιώργος Κουφαλέξης
Σε ένα κομμάτι της περιοχής οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι γιατί δεν ξέρουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Κάποιοι έβαλαν καλλιέργειες πιο συντηρητικά και συνδέουν το πως θα πάνε εμπορικά αυτές οι καλλιέργειες με τις εισαγωγές λαχανοκομικών προϊόντων που θα γίνουν ή δε θα γίνουν το καλοκαίρι. Ένα μεγάλο κομμάτι του προβληματισμού οφείλεται και στο γεγονός ότι η περιοχή έχει πολλούς παραγωγούς που πάνε σε λαϊκές του λεκανοπεδίου της Αθήνας και το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η ροή προς τις λαϊκές αυτές.
Φυτά για τη hobby αγορά συνεχίζουν να κινούνται κανονικά καθώς και καλλιέργειες φυλλωδών λαχανικών.
Θανάσης Μέρμηγκας - Κεντρική Μακεδονία & Θεσσαλία
Ξεκινώντας από τα μαγαζιά που εμπορεύονται hobby φυτά η κίνηση την πρώτη εβδομάδα ανακοίνωσης των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του ιού ήταν μειωμένη, αλλά ήδη βελτιώθηκε και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα κυρίως στην επαρχία. Προβληματισμό έχουν κάποιοι παραγωγοί και έμποροι των λαϊκών αγορών με τη μείωση του αριθμού των λαϊκών αγορών που μπορούν να πάνε, κάτι όμως που λύνεται σιγά σιγά.
Οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην λαχαναγορά και στα super market κινούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους. Άλλωστε οι φυτεύσεις που γίνονται τώρα θα δώσουν παραγωγή το καλοκαίρι. Η αναστάτωση των πρώτων ημερών υποχωρεί. Οι τιμές στα ποιοτικά προϊόντα είναι σε καλό επίπεδο και όλοι ελπίζουν με τον περιορισμό των εισαγωγών θα συνεχίσουν έτσι και το επόμενο διάστημα.
Κεντρική & Δυτική Μακεδονία - Γιώργος Μπούρας
Η περίοδος του κορονοϊού που διανύουμε έχει χωρίσει του παραγωγούς της περιοχής σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι πιο αισιόδοξοι, είναι αυτοί που πιστεύουν σε μια καλή χρόνια και στηρίζονται σε πιθανότητες μη εισαγωγής προϊόντων από αλλά κράτη, μείωση της καλλιέργειας σε άλλες περιοχές και μια μικρή τουριστική σεζόν Ιουλίου - Αυγούστου. Η άλλη κατηγορία - οι πιο απαισιόδοξοι - μείωσαν κάποιες από τις εκτάσεις καλλιέργειας, φοβούμενοι την μείωση τουρισμού. Σε άλλες περιοχές, όπως αυτές που καλλιεργείται καρπούζι, η καλλιέργεια μπήκε κανονικά και θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα και σε αυτό βοήθησε και η βελτίωση του καιρού. Γενικά σε όλες τις περιοχές οι φυτεύσεις έγιναν και θα συνεχίσουν κανονικά, οι δε παραγωγοί λαϊκών αγορών ελπίζουν στην διατήρηση αυτών χωρίς κάποια αλλαγή ή κατάργηση τους λόγω μέτρων.
Τα hobby σε όλους τους νομούς έκαναν μια "βουτιά" με την ανακοίνωση των μέτρων περιορισμού και τον κακό καιρό αλλά σιγά σιγά η αγορά άρχισε να βρίσκει τους ρυθμούς της, ενώ όσο βελτιώνεται ο καιρός βελτιώθηκε η ροή των παραγγελιών και ανάγκη περισσότερων φυτών. Σε αυτή την αγορά, τα μεγάλα αστικά κέντρα ίσως αντιμετωπίσουν λίγο μεγαλύτερο πρόβλημα από την επαρχία. Για τις καλλιέργειες brassicas και μαρουλιού οι φυτεύσεις είναι νωρίς ακόμα μιας και γίνονται στα μέσα καλοκαιριού και πίσω, όποτε για την ώρα δεν επηρεάζουν τις παραγγελίες λόγω κορονοϊού.
Κώστας Βαβαλής - Κρήτη & Δωδεκάννησα
Στην περιοχή του Ν. Λασιθίου η καλλιέργεια του αγγουριού φύτευσης Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου είτε αυτόριζο είτε εμβολιασμένο έχει τελειώσει και η καλλιέργεια πήγε καλά από θέμα τιμών. Οι τομάτες στην περιοχή ξεκινούν και φυτεύονται από τον Αύγουστο, συνεχίζονται οι φυτεύσεις τον Σεπτέμβριο που είναι και η μεγαλύτερη φύτευση στην περιοχή και τελειώνουν οι φυτεύσεις τον Οκτώβριο. Η εμπορία για τις δυο πρώτες φυτεύσεις πήγε σχετικά καλά με τιμές.
Η φύτευση του Οκτωβρίου για να δούμε πως θα κλείσει θα πρέπει να δούμε πως θα πάνε οι τιμές μέχρι και 15 Μαΐου γιατί οι ποσότητες που έχουν κοπεί είναι σχετικά λίγες ακόμα. Οι καινούργιες καλλιέργειες που έχουν φυτευθεί στην περιοχή είναι τομάτες και αγγούρια που έχουν μπει κάτω από τις Αυγουστιάτικες τομάτες ή κάτω από τα Σεπτεμβριανά και Οκτωβριανά αγγούρια. Οι τιμές των προϊόντων αυτών μέσα στον Απρίλιο είναι αυξημένες σε σχέση με το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Σίγουρα μεγάλη σημασία θα παίξουν στα κλεισίματα όλων των καλλιεργειών για την περιοχή της Ιεράπετρας είναι το πως θα συνεχίσουν οι τιμές το 2ο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και όλος ο Μάιος.
Στο οροπέδιο Λασιθίου έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες. Μέχρι τώρα δε διαφαίνεται κάποια μείωση της καλλιέργειας αν και τα περισσότερα προϊόντα από αυτήν την περιοχή πήγαιναν για κατανάλωση στα ξενοδοχεία. Στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν 2 βασικές καλλιέργειες που σιγά σιγά μπαίνουν στην συγκομιδή και αυτές είναι η καλλιέργεια του πεπονιού και η καλλιέργεια του καρπουζιού. Οι δυο αυτές καλλιέργειες έχουν ξεκινήσει με αρκετά καλές τιμές γύρω στα 2 ευρώ τα πεπόνια και από 0,80 έως 1 ευρώ το καρπούζι. Το ερασιτεχνικό κομμάτι έχει ξεκινήσει αρκετά καλά σε όλους τους νομούς της Κρήτης και αν βοηθήσει και ο καιρός θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Στην περιοχή των Χανίων βρίσκονται σε εξελίξη και η Σεπτεμβριανή φύτευση τομάτας και η Οκτωβριανή.
Και στην περιοχή των Χανίων περιμένουμε να τελειώσει ο Απρίλιος και ο Μάιος για να δούμε πως θα πάει η καλλιέργεια της τομάτας από πλευράς τιμών, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι ενθαρρυντικά. Στα Δωδεκάνησα μέχρι τώρα υπάρχει αρκετός προβληματισμός, γιατί οι ποσότητες των κηπευτικών σε αυτή την περιοχή θα πήγαιναν για διάθεση στα ξενοδοχεία. Αν δεν έρθει τουρισμός η διάθεση τους θα είναι δύσκολη.
Ανατολική Κρήτη - Ανδριάνη Παναγιωτοπούλου
Στην περιοχή της Ιεράπετρας φαίνεται ότι η κύρια καλλιεργητική περίοδος τελειώνει λίγο πιο γρήγορα από το σύνηθες που ήταν τα μέσα με τέλη Μαΐου, παρόλο που το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου λόγου του Covid-19 υπήρξε αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα με πολύ καλές τιμές, κράτησε όμως λίγο. Ακολούθησε η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, που για τα προϊόντα υπήρξε πρόβλημα διάθεσης, στη συνέχεια όμως υπήρξε μια ανάκαμψη της αγοράς.
Η εικόνα όμως αυτή πρέπει να ιχνηλατείται κάθε μέρα γιατί το περιβάλλον είναι ασταθές. Αυτό που εισπράττουμε από τις συνεχείς συζητήσεις με τους παραγωγούς της περιοχής είναι ότι θα διατεθούν απότομα αρκετά μεγάλες ποσότητες τομάτας την εβδομάδα του Πάσχα.
Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν να τις απορροφήσουν όλες τα Super Market και η εξαγωγή, αφού ήδη έχει ξεκινήσει και η παραγωγή από τα Φιλιατρά και την Πρέβεζα.
Η εικόνα από την Βουλγαρία, που μας ενδιαφέρει και αρκετά διότι εκεί διοχετεύεται ένας μεγάλος όγκος της παραγωγής της περιοχής, μέσω της Θεσσαλονίκης, είναι ότι η ζήτηση άρχισε κάπως να μειώνεται και αυτό πιθανόν έχει να κάνει και με τις αυξημένες ποσότητες τομάτας που έχουν ήδη αρχίσει να συγκομίζονται και από άλλες περιοχές.
Το ενθαρρυντικό για την περιοχή είναι πως θα υπάρξει ζήτηση προϊόντων για εξαγωγή μετά τα μέσα του Μαΐου, έτσι οι δεύτερες καλλιέργειες τομάτας που είναι τώρα στον τρίτο- τέταρτο σταυρό φαίνεται πως θα πάνε πολύ καλά. Αναμένουμε και προσδοκούμε τα καλύτερα.
Δυτική Πελοπόννησος, Νησιά Ιονίου & Πρέβεζα - Νίκος Λιάπης
Με την ανακοίνωση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού υπήρχε μια αναστάτωση λόγω αβεβαιότητας. Όσο περνούσαν οι μέρες υπήρχε μια μικρότερη αγωνία και τώρα πια έχει αποκατασταθεί μια σχετική κανονικότητα.
Δεν επηρεάστηκαν ούτε οι φυτεύσεις αλλά και ούτε οι παραγγελίες καρπουζιού και αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν μικρές συζητήσεις από κάποιους για καλλιέργεια όψιμου καρπουζιού. Αυτό θα οριστικοποιηθεί όταν θα αρχίσει η πώληση των πρώιμων, η οποία θα κρίνει πολύ τα οικονομικά της περιοχής.
Όσον αφορά την υπαίθρια τομάτα συνεχίζει όπως τις προηγούμενες χρονιές. Κάποιοι λίγοι παραγωγοί έχουν στραφεί και σε άλλες καλλιέργειες όπως μελιτζάνα και πιπεριά, αλλά αυτό δεν είναι δείγμα αλλαγής καλλιέργειας γιατί νομίζω ότι γίνεται μόνο λόγω της κατάστασης.
Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία, Θράκη - Στέλλα Βερανη
Οι παραγωγοί προσδοκούν από τους καταναλωτές να στηρίξουν την δύσκολη καθημερινή τους προσπάθεια επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα. Οι παραγωγοί του Ν. Πέλλας #μένουνεχωράφι εξασφαλίζοντας προϊόντα υψηλή ποιότητας απαραίτητα για την καθημερινή μας διατροφή. Η υγειονομική κρίση των ημερών ίσως αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για στρατηγικό επαναπροσανατολισμό της ελληνικής γεωργίας.
Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Εύβοια & Αττική - Αλέκος Ζωγράφος
Με πολύ θετικά μηνύματα τιμών και παραγωγής ξεκινά σε λίγες μέρες η συγκομιδή του πρώιμου κρεμμυδιού στην περιοχή της Θήβας.
Σημαντικό θέμα είναι η εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατών γης για τις ανάγκες των καλλιεργειών σε όλες τις λαχανοκομικές περιοχές κάτι που υπήρχε όμως και τις προηγούμενες χρονιές (Βοιωτία, Εύβοια, Αττική).
Οι παραγωγοί της Βοιωτίας και Εύβοιας διατήρησαν, σε σχέση με πέρυσι τις εκτάσεις καλλιέργειας του όψιμου καρπουζιού, στοχεύοντας στις ανάγκες κυρίως της Ελληνικής αγοράς κατά την περίοδο συγκομιδής του.
Λίγο μειωμένες προβλέπονται να είναι οι εκτάσεις καλλιέργειας των υπαίθριων λαχανικών, κυρίως της πιπεριάς και τομάτας στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής.
Υπάρχουν προβλήματα στην διάθεση brassicas και iceberg στην περιοχή της Εύβοιας εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών και της ακύρωσης συμβολαίων που υπήρχαν με εταιρείες και SM του εξωτερικού. Η ζήτηση της Ελληνικής αγοράς είναι μικρή και οι τιμές χαμηλές.
Η έλλειψη εργατικών χεριών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής (Μέγαρα) μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε κατηγορίες λαχανικών (κυρίως φυλλωδών) προς τα τέλη Απριλίου.
Υπάρχει ζήτηση σποροφύτων λαχανικών για ερασιτέχνες σε τοπικά φυτώρια. Οι παραγγελίες αφορούν καταστήματα και Garden Centers όλων των αστικών περιοχών, κυρίως της Αττικής αλλά και της Εύβοιας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας.
Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών - Πάνος Παζιώνης
Η αγορά των ερασιτεχνικών φυτών, η λεγόμενη αγορά Hobby φυτών, που κυρίως διακινούνται μέσω των μαγαζιών την περίοδο που αποφασίστηκαν τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης δέχτηκε ένα αρχικό σοκ την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου.
Υπήρξε έντονος προβληματισμός κατά πόσο θα μπορούσε να διοχετευθεί όλος ο όγκος των φυτών, την στιγμή που δεν ήταν ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να έρχεται ο κόσμος στα μαγαζιά, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο αιτιολογικό. Αυτός ο προβληματισμός εκφράστηκε κυρίως με προφορικό λόγο. Η κακοκαιρία συνέβαλε σε αυτό το κλίμα. Από την πλειονότητα των μαγαζιών υπήρξε μια στάση αναμονής και απλά κάποιοι καθυστέρησαν την παραλαβή των φυτών μέχρι να περάσει το κύμα κακοκαιρίας και χαμηλών θερμοκρασιών.
Το τοπίο ξεκαθάρισε την επόμενη εβδομάδα, καθώς με την σταδιακή προσαρμογή όλων στη νέα κατάσταση, την επιλογή για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης από την πλευρά του αγοραστικού κοινού, άρθηκε το εμπόδιο της μετακίνησης, η βελτίωση του καιρού έφερε κόσμο στα μαγαζιά και η ζήτηση εξισορροπήθηκε στα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Μάλιστα παρατηρείται και τάση αυξημένης ζήτησης.
Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών - Μαριάννα Κορτσινίδου
Στην αρχή της ανακοίνωσης των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του ιού, υπήρξε μια στασιμότητα και ένας δισταγμός από τους πελάτες μας. Ο κακός καιρός επιδείνωσε την κατάσταση αλλά πολύ γρήγορα επανήλθε μια ισορροπία, καθώς προσαρμόστηκαν όλοι στα νέα δεδομένα.
- Γρήγορη προσαρμογή και αναζήτηση νέων αγορών καθώς και τρόπων παράδοσης του τελικού προϊόντος στον πελάτη.
- Αύξηση στη ζήτηση ερασιτεχνικών φυτών κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
- Αύξηση στη ζήτηση αγροτικών προϊόντων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
- Καλύτερη συνεργασία πελατών με την εταιρία όσον αφορά την επικοινωνία με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών.