Back to top
Ασθένειες κηπευτικών: Ποια είναι τα βήματα αντιμετώπισης

Η διαχείριση των ασθενειών στις κηπευτικές καλλιέργειες, τόσο στις θερμοκηπιακές όσο και στις υπαίθριες, αποτελεί πρόκληση σχεδόν για κάθε επαγγελματία παραγωγό. Διότι πέραν των καθαρά προληπτικών μέτρων φυτοϋγείας η επιτυχής αντιμετώπιση των ασθενειών στα κηπευτικά προϋποθέτει την εφαρμογή συνδυασμού του συνόλου των διαθέσιμων μεθόδων αντιμετώπισης σε ένα σχήμα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ανθεκτικά υβρίδια

Κεντρικό ρόλο σε αυτά τα σχήματα παίζει η αξιοποίηση ανθεκτικών σε παθογόνα υβριδίων. Οι επιστήμες της γενετικής μηχανικής και της βελτίωσης των φυτών έχουν τα τελευταία χρόνια αποδώσει στους παραγωγούς αρκετά ανθεκτικά υβρίδια σε ασθένειες, οι οποίες δύσκολα αντιμετωπίζονται με άλλα μέσα. Και συνεπώς αυτά θα πρέπει να επιλέγονται για καλλιέργεια σε περιοχές που ενδημούν απειλητικά παθογόνα.

Εμβολιασμένα φυτά

Καταλυτικός μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο ρόλος των τεχνικών του εμβολιασμού φυτών τομάτας ή κολοκυνθοειδών σε ανθεκτικά υποκείμενα, οι οποίες έχουν δώσει αξιόπιστες λύσεις σε δύσκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες, όπως είναι οι φουζαριώσεις και η βερτισιλίωση. Σε εδάφη επιβαρυμένα με αυτά τα παθογόνα η καλλιέργεια της τομάτας ή των κολοκυνθοειδών μπορεί να είναι επιτυχής μόνο αν αξιοποιούνται εμβολιασμένα φυτά. 

Έλεγχος συνθηκών

Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών του φυλλώματος ή των καρπών όπως είναι οι Περονόσποροι ή ο Βοτρύτης ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει ο έλεγχος των συνθηκών υγρασίας και αερισμού στα θερμοκήπια. Ενώ εφόσον εμφανισθούν συμπτώματα αυτών των ασθενειών επιβάλλεται η προσεκτική απομάκρυνση και η καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων προκειμένου να μειωθεί το μόλυσμα των παθογόνων.

Χημικά σκευάσματα

Τέλος για κάποιες από τις μυκητολογικές ασθένειες όπως οι Περονόσποροι, τα Ωίδια ή ο Βοτρύτης υπάρχουν διαθέσιμα χημικά σκευάσματα τα οποία όμως θα πρεπει να χρησιμοποιούνται ορθολογικά σε περιόδους κρίσιμες για την ανάπτυξη των ασθενειών. Θα πρέπει να ακολουθούνται οι δοσολογίες της ετικέτας και να φροντίζεται στο πρόγραμμα των ψεκασμών να γίνονται εναλλαγές δραστικών ουσιών που ανήκουν σε διαφορετικές χημικές ομάδες προκειμένου να περιορισθεί ο κίνδυνος διασποράς ανθεκτικών στα μυκητοκτόνα στελεχών, που σήμερα αποτελεί έναν από τους κύριους περιοριστικούς παράγοντες της χημικής καταπολέμησης.

Βίντεο: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Ο αναπληρωτής καθηγητής από το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Γιώργος Καραογλανίδης, μιλάει για τις σημαντικότερες ασθένειες και για την προσέγγιση που θα πρέπει να υιοθετήσει ο καλλιεργητής.