Η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας είναι μια προσοδοφόρα παραγωγή. Ανήκει στα βιοµηχανικά φυτά και είναι προϊόν µεγάλης οικονοµικής σηµασίας παγκοσµίως, ενώ εκτιμάται ότι έρχεται δεύτερη σε σηµασία µετά την πατάτα. Καλλιεργείται για τον καρπό της που µπορεί να χρησιµοποιηθεί με διάφορους τρόπος, όπως νωπός, σε αποφλοιωµένα τοµατάκια σε κονσέρβα, ολόκληρα ή κοµµένα, τοµατοπολτός κ.ά.
Ο παραγωγός όμως που καλλιεργεί τη βιομηχανική τομάτα οφείλει να γνωρίζει τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Ποιες είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές της πρώτης ύλης;
Η πρώτη ύλη που παραδίδεται στη μεταποιητική επιχείρησή πρέπει να είναι υγιούς, ανόθευτης και εμπορεύσιμης ποιότητας και κατάλληλη για μεταποίησή. Η απορριπτέα πρώτη ύλη στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:
- Ξένα σώματα: θεωρείται ως ξένο σώμα οτιδήποτε δεν είναι καρπός. Περιλαμβάνονται τα φυτικά́ υπολείμματα (φύλλα, κλαδιά́, χόρτα), τα ανόργανα σώματα (χώμα, χαλίκια, πέτρες) και τα διάφορα υπολείμματα.
- Πράσινες τομάτες: υγιείς καρποί́ που δεν έχουν φτάσει σε ωριμότητα, εξωτερικά́ τελείως πράσινοι.
Παράδοση πρώτης ύλης
Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς γεωργούς στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης, με ευθύνη του συμβληθέντα φορέα. Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν απευθείας στην μεταποιητική επιχείρηση. Κάθε φορτίο πρώτης ύλης συνοδεύεται από́ τα προβλεπόμενα από́ τη φορολογική νομοθεσία παραστατικά́.
Κατά́ την παράδοση της πρώτης ύλης διενεργείται σε κάθε φορτίο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. Οι ποσότητες ζυγίζονται, καταγράφεται το καθαρό́ βάρος της πρώτης ύλης που παραδόθηκε και διενεργείται δειγματοληψία για τον υπολογισμό́ του ποσοστού κατά́ βάρος απορριπτέας πρώτης ύλης.
Η μεταποιητική επιχείρησή αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί́ στη διαλογή της αποδεκτής πρώτης ύλης και την απομάκρυνση της απορριπτέας πρώτης ύλης, ώστε να εξασφαλίσει ένα τελικό́ προϊόν σύμφωνο με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Όλα τα στοιχειά του ελέγχου καταγράφονται στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής. Το δελτίο παράδοσης−παραλαβής συνοδεύεται και από́ το αντίστοιχο ζυγολόγιο. Δελτίο παράδοσης−παραλαβης υποχρεούται να διατηρεί η μεταποιητική επιχείρηση και ο φορέας ή ο γεωργός.
Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας στην Ελλάδα;
Οι παραγωγοί προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη βιομηχανική τομάτα υποχρεούνται:
- Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανικής τομάτας γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου δήλωσης καλλιέργειας – ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.
- Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρο 93 και 94 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013.
- Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
- Να διατηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους φορείς ή/και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον για 3 έτη.
Βίντεο
Ο Πέτρος Θεοδώρου από το Δικηγορικό Γραφείο Π. Θεοδώρου, Ν. Βασιλειάδη, Ε. Μπεζιργιάννη, Ε. Κασάπη μιλάει για όσα πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός για τη βιομηχανική τομάτα και τη σχετιζόμενη νομοθεσία.