Back to top
Δυνατότερα σπορόφυτα χάρη στην απολύμανση σπόρων με UV

Η ποιότητα του σπόρου είναι γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του τελικώς παραγόμενου φυτού. Γι’ αυτό και η παραγωγή δυνατών σπορόφυτων, που θα φέρουν ποιοτικούς και υγιείς καρπούς, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα φυτώρια.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα είναι αποτελεσματικές, όχι όμως στο επίπεδο όπου να διασφαλίζεται απόλυτα η ποιότητα του τελικώς παραγόμενου φυτού. Οι πιθανές ασθένειες, που συνήθως βρίσκονται στην επιφάνεια του σπόρου, συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο, ενώ η χημική απολύμανση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επηρεάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εξέλιξη της τεχνολογίας στον κλάδο της Λαχανοκομίας έχει αναδείξει μία νέα βέλτιστη πρακτική: την απολύμανση σπόρων με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της απολύμανσης με UV;

Η απολύμανση σπόρων με UV, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, έχει αποτελεσματικότητα άνω του 99% σε όλα τα παθογόνα που βρίσκονται στην επιφάνεια του σπόρου. Επιπλέον:

  • Είναι φιλική προς το περιβάλλον
  • Δε γίνεται χρήση χημικών ουσιών
  • Το εύρος σπόρων λαχανοκομικών ειδών που μπορούν να απολυμανθούν σε σχέση με οποιαδήποτε χημική απολύμανση είναι πολύ μεγαλύτερο
  • Δεν επηρεάζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σπόρων
  • Η δυναμικότητα απολύμανσης ανέρχεται σε παραπάνω από 100.000 σπόρους ανά ημέρα

Ποιους κινδύνους εξαλείφει;

Η απολύμανση σπόρων με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας σκοτώνει τους ιούς και εξαλείφει τους κινδύνους της καλλιέργειας. Μερικοί από αυτούς, με τις πιο καταστροφικές συνέπειες στα φυτά, είναι οι εξής:

  • Η ίωση του μωσαϊκού του πεπίνο (PepMV) και η ίωση της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας (ToBRFV) και γενικά στα σολανώδη (πιπεριά, μελιτζάνα κ.ά.)
  • Η βακτηριακή κηλίδωση (Acidovorax citrulli) και η ίωση του πράσινου ποικιλοχλωρωτικού μωσαικού της αγγουριάς (CGMMV) και των υπόλοιπων κολοκυνθοειδών (καρπούζι, πεπόνι κ.ά.)
  • Μύκητες (Ριζοκτόνια, Πύθιο κ.ά.) σε όλα τα είδη

Η AGRIS, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του καλλιεργητή και θέλοντας να εξαλείψει προβλήματα που πιθανά εμπεριέχονται στον σπόρο, προχώρησε πρόσφατα στην εγκατάσταση συστήματος απολύμανσης σπόρων με UV, το οποίο προστέθηκε στον εξοπλισμό της εταιρείας μας.