Για την γόνιμη περιοχή της Τριφυλίας η καλλιέργεια εμβολιασμένου αγγουριού είναι η πιο αποδοτική λύση μιας και η φύτευσή του γίνεται δύο φορές το χρόνο. Η μία είναι η χειμερινή φύτευση, τον Δεκέμβριο με Ιανουάριο, και η άλλη είναι η καλοκαιρινή φύτευση, περίπου τον Ιούλιο με Αύγουστο. Και στις 2 φυτεύσεις χρησιμοποιούνται εμβολιασμένα αγγούρια.
Το χειμώνα χρησιμοποιείται εμβολιασμένο αγγούρι για να ανταπεξέλθει καλύτερα το φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά το ξεκίνημα της καλλιέργειας. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται υποκείμενο κολοκυθιού cucurbitamaxima επί cucurbitamoschata, το οποίο προσδίδει δυνατό ριζικό σύστημα στο φυτό και στη συνέχεια όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες δίνει αντοχή στο φουζάριο και στους νηματώδεις.
Λόγω της εντατικής καλλιέργειας δεν γίνεται συνήθως απολύμανση του θερμοκηπίου πριν την εγκατάσταση νέας καλλιέργειας, οπότε και το καλοκαίρι η χρήση εμβολιασμένου φυτού είναι απαραίτητη προκειμένου να ανταπεξέλθει στην πίεση από τα παθογόνα εδάφους.
Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως και οι 2 καλλιέργειες είναι μεγάλου κύκλου διάρκειας, περίπου 6 μηνών, και ένα εμβολιασμένο φυτό μπορεί να υποστηρίξει της μεγάλης διάρκειας παραγωγή, το μεγαλύτερο τονάζ και την ανώτερη ποιότητα.
Έτσι, η επιλογή εμβολιασμένου αγγουριού στην περιοχή της Τριφυλίας είναι μονόδρομος.