Back to top
Veg Protect: Έρευνα για ποιοτικότερες σοδειές με χαμηλότερο κόστος

Μπορούμε να έχουμε καλλιέργειες κηπευτικών υψηλών επιδόσεων με χαμηλότερο κόστος παραγωγής; Αυτό είναι το βασικότερο ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα VEG PROTECT που διεξάγεται στη χώρα μας από ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου.

Το έργο, το οποίο βρίσκεται ήδη στο δεύτερο έτος υλοποίησης και θα συνεχίσει έως τα μέσα του 2021, είναι χρηματοδοτούμενο από την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Παρέμβαση II «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς».

Οι συνεργαζόμενοι φορείς, ερευνητικοί και παραγωγικοί, διαθέτουν όλη τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία όντας οι πλέον ειδικοί και καταξιωμένοι του σχετικού χώρου. Ειδικότερα, το VEG PROTECT πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των εταιριών Agris και Θερμοκήπια Θράκης, καθώς και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ)και του ΤΕΙ Κρήτης.

Ποιο είναι το αντικείμενο του προγράμματος

Το VEG PROTECT προσβλέπει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού κηπευτικών καλλιεργειών και στη διαχείριση της φυτοπροστασίας στα θερμοκήπια μέσα από σύγχρονες βιολογικές και βιοτεχνολογικές μεθόδους. Ειδικότερα, αντικείμενα του ερευνητικού προγραμματός αποτελούν τα εξής:

  • Γενετική παραλλακτικότητα σπορομεταδιδόμενων βακτηρίων και ιών
  • Ανίχνευση σπορομεταδιδόμενων βακτηρίων σε πολλαπλασιαστικό υλικό τομάτας και κολοκυνθοειδών και διαχείριση των προσβολών
  • Ανίχνευση σπορομεταδιδόμενων ιών σε πολλαπλασιαστικό υλικό τομάτας και κολοκυνθοειδών
  • Βελτιστοποίηση της διαχείρισης του πολλαπλασιαστικού υλικού αξιολογώντας την ευρωστία σποροφύτων προσβεβλημένων από σπορομεταδιδόμενα παθογόνα
  • Αξιοποίηση PGPR στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού κηπευτικών
  • Χωρική και χρονική κατανομή μυκητολογικών, βακτηριολογικών και ιολογικών προσβολών σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες σολανωδών και κολοκυνθοειδών
  • Αξιοποίηση εναλλακτικών της χημικής μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών στο θερμοκήπιο - Πιλοτικές εφαρμογές

Αποτελέσματα

Το ερευνητικό πρόγραμμα ήδη αποδίδει καρπούς συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού.

  • Δημιουργεί αυξημένη τεχνογνωσία σε θέματα διαχείρισης ασθενειών
  • Περιορισμό των απωλειών παραγωγής που σημειώνονται λόγω προσβολών από ασθένειες
  • Μείωσης του κόστους παραγωγής
  • Περιορισμό του κινδύνου παρουσίας αυξημένων υπολειμμάτων των γεωπονικών φαρμάκων

Από πλευράς των ερευνητικών φορέων τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ σε συνεργασία με τις εταιρείες θα μπορέσει να δρομολογηθεί η ανάπτυξη αξιοποιήσιμων πατέντων.