Τα τελευταία δύο χρόνια η ζωή όλων μας έχει αλλάξει. Η κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους και η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί.
Παρόλα αυτά, ο χώρος της Λαχανοκομίας στην Ελλάδα άντεξε και επιπρόσθετα σημείωσε και μία ορισμένη πρόοδο, πράγμα που βοήθησε τον Έλληνα παραγωγό να ανταπεξέλθει, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει γενικότερα ο πρωτογενής τομέας.
Ωστόσο, πρέπει να μπούμε στα παπούτσια του Έλληνα παραγωγού και να κατανοήσουμε ότι παρά την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στον κλάδο της Λαχανοκομίας τα τελευταία χρόνια, τα καθημερινά άγχη που έχει να αντιμετωπίσει τον κατακλύζουν. Τέτοια άγχη έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες, την πορεία της καλλιέργειας, την ποιότητα του τελικού προϊόντος, την αγορά διάθεσης του προϊόντος του, την τιμή πώλησης του και τόσους άλλους αστάθμητους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται καθημερινά.
Για να μπορέσει λοιπόν ο Έλληνας παραγωγός να μειώσει αυτά τα καθημερινά άγχη και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις καθημερινές δυσκολίες, θα πρέπει να ξεκινήσει την καλλιέργειά του με σωστές βάσεις.
Μία από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να πάρει, είναι η επιλογή του κατάλληλου υβριδίου που θα καλλιεργήσει. Ίσως η κρισιμότερη απόφαση!
Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια στα οποία βασίζεται ένας παραγωγός ώστε να επιλέξει το κατάλληλο υβρίδιο που θα καλλιεργήσει;
Γεωμορφολογία και καλλιεργητικές απαιτήσεις
Το πρώτο που πρέπει να εξετάσει είναι η γεωμορφολογία της περιοχής του. Το υψόμετρο, οι εδαφικές και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι παράγοντες εξαιρετικής σπουδαιότητας. Στην συνέχεια, μεγάλη βάση πρέπει να δώσει και στις καλλιεργητικές απαιτήσεις που έχει το υβρίδιο που θα επιλέξει. Η λίπανση, η φυτοπροστασία, ακόμα και το εργατικό κόστος παίζουν ιδιαίτερο ρόλο και χρήζουν μεγάλης προσοχής.
Στρεμματική απόδοση καλλιέργειας
Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να παραλείψει και τη σημασία που έχει και η μεγάλη στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας. Ο παραγωγός ζει από την καλλιέργεια και ουσιαστικά από την ποσότητα του τελικού προϊόντος που θα παράγει. Οπότε και η ποσότητα της παραγωγής αλλά και η ποιότητα είναι ζητήματα που πρέπει να τον απασχολούν.
Συνήθεια
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο παραγωγός πολλές φορές επιλέγει ένα υβρίδιο από συνήθεια και επειδή έχει την απαιτούμενη γνώση για την καλλιέργεια του. Δεν ρισκάρει εύκολα να καλλιεργήσει κάτι καινούργιο, αλλά μένει στην πεπατημένη.
Από την μία αυτό είναι κατανοητό γιατί το ρίσκο στο μυαλό του φαντάζει μεγάλο. Από την άλλη πλευρά αν δεν ρισκάρει και δεν δοκιμάσει κάτι το διαφορετικό, πώς θα διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό;
Επιλογή αγοράς
Το πιο σημαντικό όμως κριτήριο για έναν παραγωγό ως προς το τι υβρίδιο θα καλλιεργήσει είναι το εξής: Να έχει ξεκάθαρη εικόνα σε ποια αγορά θα διαθέσει το προϊόν του.
Οι δυνητικές αγορές στις οποίες ο παραγωγός μπορεί να διαθέσει το προϊόν του είναι:
- Στις λαϊκές αγορές, στις οποίες ο καταναλωτής δίνει έμφαση στη γεύση και την εμφάνιση του καρπού.
- Στην λαχαναγορά, όπου ο έμπορος θα δώσει έμφαση και στην ποιότητα αλλά κυρίως στην εμφάνιση του προϊόντος, επειδή απευθύνεται σε επαγγελματίες (μανάβικα, εστίαση)
- Στα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι ποιοτικές απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Έτσι το προϊόν πρέπει να έχει τόσο εμφάνιση και γεύση όσο και διατηρησιμότητα
- Για εξαγωγή, όπου το προϊόν πρέπει να έχουν κατά κύριο λόγο διατηρησιμότητα και ομοιομορφία.
Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η επιλογή του υβριδίου είναι πολυσύνθετη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Ο παραγωγός θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους που αναφέραμε πιο πάνω, να τους δώσει την σωστή προτεραιότητα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και να μην επηρεάζεται από τον περίγυρο του.
Άραγε υπάρχει το βέλτιστο υβρίδιο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του παραγωγού; Η AGRIS θα σας βοηθήσει να το ξεκαθαρίσετε!
Επικοινωνήστε με τον γεωπόνο μας στην περιοχή σας και ενημερωθείτε αναλυτικά για τις επιλογές σας, ώστε να βρείτε το ιδανικότερο για τις ανάγκες σας υβρίδιο.